O Оdredu izviđača "SPARTAK" iz Subotice

         Odred izviđača „SPARTAK” u Subotici osnovala je Marica Maričić, sada pedagog u penziji i doživotni počasni Starešina Odreda, 16. maja 1962. godine.
        Izviđači ovog odreda sa ponosom nose ime Jovana Mikića - Spartaka, istaknutog sportiste i učesnika Olimpijade u Berlinu 1936. godine. Jovan Mikić - Spartak, komandant Subotičkog partizanskog odreda, poginuo je na železničkoj stanici u Subotici, u završnim operacijama oslobađanja Subotice od fašističke okupacije 9. oktobra 1944. godine, a Subotica je oslobođena nekoliko sati kasnije, 10. oktobra 1944. godine. Članovi Odreda slede njegove ideje, negujući ljudske vrline kroz izviđaštvo kao „čistu stranu života”, kako je to predivno i jednostavno definisao Miroslav Mika Antić, poeta i član naše organizacije.
            Tokom ovih godina oko 4.000 izviđača, planinki i poletaraca je sa Odredom učestvovalo:

  • na smotrama Saveza izviđača Jugoslavije: na Bledu 1971. godine, na Petrovoj gori 1975. godine, na Tjentištu 1983. godine, u Beogradu 1987. god., u Smederevskoj Palanci 1997. god. i u Nikšiću 2002. godine;
  • na smotrama Saveza izviđača Srbije: u Krupnju i na Divčibarama, Zrenjaninu;
  • na smotrama Saveza izviđača Vojvodine: na Fruškoj gori i Deliblatskoj peščari.     

         Odred je uvek sa svojim članovima učestvovao na letnjim taborima: Stari Grad, Hvar, Zablaće kod Šibenika, Neum, Ohrid, Prespansko jezero, Struga, Boračko jezero, Crno jezero na Durmitoru, Biograd na Moru, Tivat, Herceg Novi, Orahovica na Papuku, Fruška gora, Zaovine na Tari.     
         Tokom ovih godina mnogi članovi su učestvovali na republičkim i pokrajinskim školama za vođe i instruktore. Sam Odred je skoro svake godine organizator škole za vodnike.     
         Mnogi članovi u Odredu su dobitnici najviših izviđačkih odlikovanja u SIS, zlatnih i srebrnih javorovih listova i priznanja „Izviđača partizana”.     
         Odred je i dobitnik lente „Partizanski odred” – '71., '78., '79., '83., '84., '86., '89., '93. i '97. godine. Dobitnik je odlikovanja „Zlatni javorov list sa zracima” 1989. godine i odlikovanja „Zlatni izviđački znak” 1990. godine. Godine 1996. Ministarstvo za zaštitu životne sredine proglasilo nas je za najuspešniju organizaciju za realizaciju akcije „Očistimo Srbiju”.   
         U okviru Odreda rade dva instruktora koji imaju zvanje „Instruktori prvog stepena” i tri instruktora koji imaju zvanje „Instruktor drugog stepena”.     
         Naši članovi su učestvovali i u realizaciji međunarodnih kampova sa izviđačima N.R. Mađarske iz Segedina - na Balatonu, sa izviđačima Italije iz Milana - na jezeru Komo, i sa izviđačima iz Velsa - na kampu na Paliću.     
         Imali smo učesnike na proslavi stogodišnjice skautizma u Londonu 2007. godine, gde je bilo 50.000 skauta – izviđača iz celog sveta.     
         Mnogo je naših akcija i aktivnosti koje su sprovedene u saradnji sa drugim društvenim organizacijama i lokalnom samoupravom kao što su „Mladi protiv ambrozije”, „Susret kultura”, „Očistimo svet”', „Kaži pokaži”...