Promocije naslova na našem sajtu

Operativni planovi rada za izviđačku sekciju u Prosvetnom sistemu Srbije - prekorisni dar Jovana Kocevskog!

Jovan Kocevski Tavančetu na dar - Operativni planovi za izviđačku sekciju u Prosvetnom sistemu Srbije          Velikim darom Jovana Kocevskog - pred vama je neverovatno korisna priprema za rad sa mlađim izviđačima, odn. "Operativni plan rada za izviđačku sekciju" za rad sa mlađim izviđačima u okviru Osnovne škole.

          Ko god je imao prilike da se susretne sa radom u Prosveti zna koliko su važni operativni planovi i koliko je veliko olakšanje kada ih imate već gotove, pripremljene!
Stoga Jovane - neizmerno hvala na prekorisnom daru za korisnike Tavančeta (prvenstveno za one koji će imati prilike da šire izviđačaštvo i u okviru Prosvetnog sistema Srbije)! :-)

          Inače Jovan nam je poslao čitav komplet tih Operativnih planova za sve izviđačke uzraste u sklopu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja:

Banjalučko biserče iz 1924. godine pred vama darom Miodraga Miše Stanivukovića! :-)

Miodrag Mišo Stanivuković Tavančetu na dar - KRIN - ilustrovani skautski mjesečnik, br. 1-5, godina I, (Banja Luka 1924.)          Nesebičnim darom Miodraga Stanivukovića - Miše iz banjalučkog odreda ''22. april'' amblem OI 22. april.jpg imamo priliku da uživamo u skautskom časopisu ''Krin'' (5 objedinjenih brojeva) iz predaleke 1924. godine!!?! :-)

          Po Mišinim rečima, originalni primerak ovog biserčeta je deo arhivske građe Arhiva Republike Srpske, gde ga je Mišo našao tražeći građu za monografiju izviđačke organizacije u Banjaluci. Knjiga je deo zaostavštine Milana Jankovića, čiju nam kraću biografiju Miša prosleđuje:
         ''Milan Janković (profesor, inženjer poljoprivrede) je živio i radio u Banjaluci. U vrijeme izdavanja ovog časopisa bio je načelnik Župskog stana izvidnika i planinki Bosne i Hercegovine. Od 1952. godine daje veliki doprinos osnivanju izviđačke organizacije u Banjaluci.''

          Uz neizmernu zahvalnost Miši - svima vam najtoplije preporučujemo ovaj predragoceni darak koji nas kao vremenska kapsula ubacuje u ambijent skautske organizacije između 2 svetska rata, tj. sad će skoro pa čitav vek unazad! :-)

          Mišo Legendo - veliko ti hvala od srca od svih nas! :-)

Čudesni Vremeplovčić sleteo na Tavanče još jednim darom Zdenka Horjana! :-)

Zdenko Horjan Tavančetu na dar: ''Šta zna skaut II. reda'' (Beograd, 1928.g.)          Zdenko Horjan (kojim se u svojim redovima diči i zagrebački odred izviđača "Jarun" Odred izviđača 'Jarun' iz Zagreba) ponovo nas nagoni na cupkanje od radosti i svojim novim darom, i to samo tako!!! smileysmileysmiley

          Zdenko - Legendo naša!!! smiley

          Pred Vama je još jedno antikvarno Draguljče, ovog puta iz daleke 1923. godine!?!! surprisesurprisesurprise smiley
          Reč je o časopisu Banjalučkog stega Izvidnika i Planinki, koji nam kroz 5 članaka (i jednu pesmicu! smiley ) gotovo fotografski dočarava stanje društva u posleratnim godinama u tadašnjoj Kraljevini (Srba, Hrvata i Slovenaca) uopšte, i u Bosni uže. Vidimo dalje odnos društva prema pojavi planinki i okruženje u kome su se devojke tada nalazile. Vidimo društvene uloge i preispitivanje međusobnih odnosa, srodnosti i razlika između tadašnjih sokola i skauta. ...

          Zdenko još jedared i od sveg srca - hvala neizmerno na nesebičnom deljenju ovog Čudesnog Vremeplovčića!!! heart

Zdenko Horjan Tavančetu na dar: ''Šta zna skaut II. reda'' (Beograd, 1928.g.)

Zdenko Horjan Tavančetu na dar: ''Šta zna skaut II. reda'' (Beograd, 1928.g.)         
          Ima još nekog ko misli na sve nas! :-)
          Najveća nam radost kad vidimo da i Vi svojim darovima proširujete Tavančetovo srce koje bije za čitavu ekipu! :-)

          Ovog puta jedno antikvarno Draguljče iz (pre)daleke 1928. godine (!?!!) - našlo se nenadano pred Vama blagodareći daru Zdenka Horjana iz Odreda izviđača ''Jarun'' iz Zagreba Odred izviđača Jarun iz Zagreba, takođe i višestrukog nosioca medalja sa svetskih orijentacionih takmičenja (ko želi za više detalja može da konsultuje Mr.Googla koji ga podobro poznaje ;-) ), no nadasve jednog dragog Smeška i "Pozitive"! :-)
          Svoju radost što je došao do ovakvog jednog naslova - Zdenko je brže bolje "potrčao" i sa svima nama da podeli, skenirao je materijal i prosledio nam ga za objavu! :-)
          Zdenko - Legendo :-) - neizmerno i od srca hvala od svih nas - na daru i želji da se i mi svi s tobom radujemo uz ovo Draguljče! :-)

Literatura za organizovanje i sprovođenje taborovanja, kampovanja, izleta, ...

Pripreme za taborovanje - konačari na odmoru u šatoru nakon napornog dana :-) - Literatura za organizovanje i sprovođenje taborovanja, kampovanja, izleta, života u prirodi - u ponudi svima na našem sajtu

          Polako počinje period organizacije i potom odlazaka na razna taborovanja, logorovanja, kampovanja, izlete višednevne i jednodnevne, ... odnosno period raznih vrsta boravaka u prirodi i druženja koji zahtevaju i određeno predznanje (ili obnavljanje istog) - kako po pitanju poznavanja prirode i boravaka u njoj, tako isto i po pitanju organizacije takvih događaja.

          U svemu ovome verujemo da vam od velike pomoći može biti i literatura "Sa našeg tavana" iz kategorije ''Izviđačko taborovanje (život u prirodi pod šatorom)'' koju na datim linkovima možete pronaći grupisanu na 2 načina - kao:

1) osnovnu preglednu listu naslova

2) grupisane naslove sa njihovim slikovnim predpregledom.

Biserčići na dar ''Našem tavanu'' od Zeke i njegovih Zeničana :-)

Znak Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine

     Legende zeničke :-) - Zekerijah Zeko Avdić i Savez izviđača općine Zenica - našem tavanu su pridodale (pored već ranije poslatog naslova "U AVANTURU KROZ LETOVE - Vodič za poletarce i pčelice") još 5 novih biserčića iz izdavačke "kuhinje" Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine! :-)

     To su:

 1. "IGRE I ZABAVA za poletarce i izviđače" - Mustafa Poparić, Savez izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, 2002.god.
 2. "IZLETNIŠTVO (izviđački priručnik)" - Mustafa Poparić, SI FBiH, 2000.god.
 3. "IZVIĐAČKO TABOROVANJE (izviđački priručnik)" - Mustafa Poparić, SI FBiH, 2000.god.
 4. "PIONIRSTVO (izviđački priručnik)" - Mustafa Poparić, SI FBiH, 2000.god.
 5. "TOPOGRAFIJA - priručnik za izviđače" - Mustafa Poparić, SI FBiH, 2000.god.

          Neizmerno im od srca hvala i na ovom novom dragocenom daru! :-)

Ove naslove su nam poslali i uz sledeću posvetu autoru ovih priručnika:

''TOPOGRAFIJA'' Krešimira Plešea, darom autora i na našem tavančetu (u pdf formatu)! :-)

Topografija - Krešimir Pleše, dar autora ''Našem tavančetu'' (na sajtu Odreda izviđača ''Spartak'' iz Subotice)          Darom autora nezaobilazan topo-priručnik i topo-škola za topografske sladokusce, vojnike, izviđače, planinare, ... za školovanje kadrova iz oblasti topografije i orijentacije ... - do sada dostupan uglavnom samo u formi sajta - od sada i u pdf formatu u ponudi na "Našem tavančetu"!!! :-)

          Taman smo mislili kako smo nažalost presušili sa novim materijalom za očito najtraženiju kategoriju literature na našem sajtu (=topografiju), kad - "skakanje od radosti" na delu! :-) I zbog nas i zbog svih Vas "topografskih sladokusaca"!! :-) Krešimir Pleše nas je kontaktirao i poslao nam za sve nas ovo njegovo pravo biserče među topografskim priručnicima!! :-) U momentu nas je ostavio bez daha svojim gestom!! :-)

          Naša od srca blagodarnost Krešimiru na njegovom daru i dodatnom bogaćenju izviđačkog tavančeta čitavom društvancetu! :-)

          Knjigu možete potražiti i preuzeti na ovoj stranici:  TOPOGRAFIJA - Krešimir Pleše

Superiška :-) ''Izviđački podsetnik'' Saveza izviđača Beograda iz 2005. godine

Naslovna strana ''Izviđačkog podsetnika'' Saveza izviđača Beograda iz 2005. godine          Sjajan univerzalni izviđački priručnik sa obiljem raznovrsnih i tema i interesantne i često originalne građe u standardnim izviđačkim oblastima, sa mnoštvom prekorisnih ilustracija!

          Možemo samo biti neizmerno zahvalni nadasve glavnom uredniku Nikoli Nenadiću, dugogodišnjem organizatoru Šumskih škola u Savezu izviđača Srbije, za rad na izdavanju ovog biserčeta! :-)

Sve u svemu ovo je jedan od onih "mora se imati" izviđačkih priručnika! :-)

          Za početak samo kao brzinski pregled - tu možete naći oblasti: IZLETNIŠTVO, SIGNALIZACIJA (znaci za pomoć, govor ruku, zorna signalizacija, semafor, morzeova signalizacija, međunarodni pomorski kodeks, putni znaci, planinarska markacija,...), TOPOGRAFIJA I ORIJENTACIJA (određivanje strana sveta, o ručnoj busoli M53, razmere na karti, topografski znaci, predstavljanje reljefa na kartama, merenje nagiba terena, orijentisanje karte, kretanje po azimutu, skica dela puta, skica terena, kroki, profil terena,...), IZVIĐAČ U PRIRODI / POZNAVANJE PRIRODE (prepoznavanje i karakteristike različitog drveća, sađenje drveća, jestivo i lekovito bilje, prognoza vremena, o oblacima, skala jačine vetra, tragovi životinja, zmije otrovnice,...), IZVIĐANJE, MASKIRANJE I PRIKRADANJE (i osmatranje terena), TABOROVANJE (i PIONIRSTVO) (lična oprema, paljenje vatre, vrste vatre i ognjišta, petlje i čvorovi, šatorsko krilo, o šatoru, bivak u kolibi, razni patenti i taborski objekti,...), STRELIČARSTVO, IZVIĐAČ U ZIMSKIM USLOVIMA (specifičnosti izvođenja zimskog izleta, boravak u snegu, opasnosti na zimskom izletu, vatra u snegu, šator i zaklon u snegu, konstrukcija igla, na ledu,...), IZVIĐAČKA ORGANIZACIJA, PRVA POMOĆ, KUTAK ZA VOĐE, O MORALNOM LIKU IZVIĐAČA, ...

Pravilnici Saveza izviđača Jugoslavije iz 1994/1995. godine

          Upravo smo okačili neke od Pravilnika nekadašnjeg Saveza izviđača Jugoslavije koje je doneo Izvršni Komitet Skupštine Saveza izviđača Jugoslavije na svojim Sednicama u Novom Sadu 1994. i u Baošiću 1995. godine, pa evo ovako objedinjenog pregleda tih postavljenih naslova / Pravilnika:

 1. Pravilnik o sticanju zvanja ''Izviđač orao'', ''Četa orlova'' i ''Odred orlova'' (Novi Sad 11.VI 1994.)

 2. Pravilnik o sticanju zvanja ''Izviđački instruktor'' (sa pratećim dokumentima) (Novi Sad 11.VI 1994.)

 3. Pravilnik o zastavama u Savezu izviđača Jugoslavije (Novi Sad 11.VI 1994.)

 4. Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima u SIJ (Novi Sad 11.VI 1994.)

 5. Pravilnik o međunarodnoj saradnji u SIJ (Novi Sad 11.VI 1994.)

 6. Pravilnik o evidenciji članstva i aktivnosti u Savezu izviđača Jugoslavije (Novi Sad 11.VI 1994.)

 7. Pravilnik o uniformama i oznakama u Savezu izviđača Jugoslavije (Baošić 4.II 1995.)

''NAŠE JATO - zapisci jednog skavtskog vođe'' - Milorad Macura (iz 1937.god.)

Veliki poglavica sajta Odreda izviđača ''Spartak'' iz Subotice

          U prilici smo da Vam ponudimo biser stare predratne skautske literature – priručnik za rukovođenje skautsko-izviđačkom jedinicom dat u formi izviđačkog romana – iz pera starog skautskog radnika iz Makedonije (Skoplja) – Milorada Macure: "NAŠE JATO - Zapisci jednog skavtskog vođe" Naše jato od Milorada Macure.

Ovo izdanje iz 1937. godine potpisuje izdavač i drugih poznatih predratnih skautskih naslova: NOSKABI (=Nova skautska biblioteka).

Pages

Subscribe to Promocije naslova na našem sajtu