Umpah Pah - Tata Mata skautski :-)

Umpah Pah - skaut na konju

          Umpah Pah - legenda nad legendama i lik nad likovima! :-) - Obavezno štivo za svakog pravog izviđača! :-)

          Umpah Pah - indijanac i originalni skautski predak, u avanturama sa svojim bledolikim bratom Duplim Skalpom (iliti Hubertom od Kisele Štrudle), u nezaboravnim avanturama u serijalu od 5 epizoda (sve ih objavljujemo!) koje su 80-tih objavljene kod nas

(više o stripu na: Wikipediji i Stripovi com).

Rene Gošini (René Goscinny) i Albert Uderco (Albert Uderzo) - tvorci ovih likova iz 1958., stoje i iza kreacije Asteriksa i mnogih drugih poznatih strip junaka koje su radovale čitave generacije!

          Malo je falilo da izgubimo iz vida koji biser imamo i na modernoj verziji našeg tavana - zvanoj "hard disk"! :-) Međutim, zasluge za naše "buđenje" idu čika Barbi koji me svojim oduševljenjem mojim avatarom Umpah Pah u kanuu "prenuo" i podsetio da imamo još štogođ zanimljivog za objavljivanje! :-)

          E, sad - da ne pita slučajno neko kakve ovo ima veze sa izviđačkom literaturom - rećiću mu samo kratko da će ovde naći pravi izviđački priručnik, i to još kakav!!! :-) Ovde će uz osmeh od uva do uva - savladavati: i signalizaciju (i to onu original - dimnu! ;-))) ); i preživljavanje u prirodi; i prepoznavanje i praćenje (i to i po sve drveću!! ;-) ) tragova životinja i neprijatelja; maskiranje i prikradanje; orijentaciju i topografiju; lekcije iz junaštva, nesebičnog i odanog prijateljstva, mudrosti i srca koje je veće i od same gorostasne pojave Umpah Paha!!! :-)

          Toliko od mene - dalje vidite sami!!! :-)

          Inače, zahvalnost za objavljivanje ovoga dugujemo pre svega legendi poznatoj samo pod nadimkom "dm oll_78 @ EUnet.yu" koja je ovo skenirala (ili preuzela od drugoga) i objavila na nekom od domaćih foruma na kome to još pre koju godinu nađoh! No, nažalost ne uspevam za sada da se setim koji forum je u pitanju :-( , pa otuda za sada nema ni linka odakle je ovo preuzeto!

          Uživajte! :-)

 

Evo i linkova gde su okačene pomenute epizode: