Upokojio se naš voljeni Živojin
- Žika Izviđač -
otac "Našeg Tavančeta"

Upokojio se naš Žika Izviđač, otac "Našeg Tavančeta"

PRIRUČNIK ZA SKAUTSKE VODNIKE od Williama Hillcourta (iz 1936.god.)

Naslovna strana za knjigu PRIRUČNIK ZA SKAUTSKE VODNIKE od Williama Hillcourta iz 1936.god.(uz intervencije priređivača - Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije)
Autor: 
William Hillcourt (Boy Scouts of America); uz značajne priloge, ilustracije i intervencije u tekstu i našeg priređivača - Biblioteke Skautskog glasnika,tj.Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije (često je nemoguće naći granicu originala i tih intervencija)
Godina: 
1936
Mesto izdavanja: 
Beograd
Opis: 

          :-) Još jedan biser predratnog skautskog izdavaštva Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije i njihovog "Skautskog glasnika", koji imamo radost da podelimo sa vama na "Našem tavanu"!!! :-)

          Odmah u startu da naglasimo - u pitanju je delo koje najtoplije preporučujemo! :-)

          Priručnik je delo Williama Hillcourta iz američkog skautskog pokreta ("Boy Scouts of America"), tačnije prevod 5.izdanja (prvo izdanje je bilo 1929.god.) njegovog popularnog američkog priručnika, uz znatne intervencije i našeg priređivača. Nažalost, često je teško ili nemoguće razlučiti tačnu granicu između američkog originala i obilja domaćih intervencija, intervencija koje priručnik dodatno obogaćuju i prilagođavaju našim tadašnjim uslovima. Uz te intervencije priručnik prestaje da bude običan svedok kako to tamo "preko bare" "kod Amera" ;-) funkcioniše, već postaje aktuelni i primenljivi rukovođ u radu predvodnika naših skautskih jedinica.

          Uz detaljnu razradu funkcionisanja i kvaliteta/potencijala vodnog sistema funkcionisanja skautskih jedinica, u priručniku se susrećemo i sa razradom obuke za (tadašnje) skaute I, II i III reda; sa opisom karakteristika i lika skautskog vodnika; sa opisima načina predvođenja tj. uputstvima za rad sa mališanima (sjajni opisi i za današnje prosvetare - kako se izboriti sa raznim "Nemircima" ;-) , kako koji tip uključiti najbolje u rad, karakteristike onih mališana koji su "motor pokretač" u družini i kako ih najbolje angažovati,...). Nude se i detaljni saveti u vezi sa organizacijom i sprovođenjem raznih oblika taborovanja i izleta, uz obilje praktičnih uputstava vezanih za život u logoru, uz ilustracije raznih patenata,... Knjiga je i jedan opšti skautski priručnik sa znanjem iz orijentacije, topografije, signalizacije,... 

          Uz sve pomenuto, priručnik obiluje i uputstvima za sjajne i originalne ručne radove (i neke indijanske!), raznim igrama, te i drugim predlozima za aktivnosti koje bi trebale da razgale duh voda u njegovom svakodnevnom i javnom životu - u vidu šala, igrokaza, priredbi, ...

          Knjiga je između ostalog i/ili prvenstveno (kroz razne ilustracije, pojedine fotografije, tekst) i značajan istorijski svedok stanja, organizacije, duha, i sl. - predratnog skautizma u Kraljevini Jugoslaviji! U tom svom aspektu, za one koje to interesuje - mislim da će ovo biti priručnik kome će još kako tepati: "Maziću ga, paziću ga i zvaću ga Đole"!! ;-) :-D

          Ovo bi bio samo naš neki pokušaj kratkog uvođenja u skautsko mezimče :-), a def. preporuka da i sami "bacite" koji ozbiljniji pogled na knjigu! :-)

 

Preuzeto 511 puta