Nove opcije na sajtu, razmišljanja i planovi za dalje

Veliki poglavica sajta OI Spartak iz Subotice - željan druženja

          Drugari, želeli bismo sa Vama da podelimo neka naša razmišljanja i planove za dalje, pa Vas molimo da nam u tome i Vi pomognete svojim glasovima u anketi (u bloku sa strane ili na dnu, ili pak ovde>> ), kako bismo imali što relevantniju Vašu povratnu informaciju, jer pre svega želimo da ovaj sajt bude u funkciji i na radost svima nama (a tu mislimo i na Vas i na nas zajedno!).

          Naime, trenutno smo u razmišljanjima da li je vrednost našeg sajta prvenstveno i isključivo u skidanju postavljenih bisera stare izviđačke literature, ili pak ta literatura može da postane povod i za neka dodatna lepa druženja u karakterističnom izviđačkom duhu - koji ne zna za granice, već mu samo trebaju neka zapaljena logorska vatrica i otvorena velika srca - te okupljanje i druženje sa osmesima od uva do uva :-) mogu da počnu!? Smeško Odreda izviđača Spartak iz Subotice - željan druženja

 

          U tom smislu, tek kao neki skroman početak (pošto još čekamo Vaše reakcije, pokušavamo da osmislimo što bolje planove vredne realizacije, tražimo odgovarajuća programska rešenja, ograničene vremenske resurse pored rada na unapređenju sajta delimo i sa daljim radom na postavljanju literature,...) trenutno uradismo sledeće.

 

          Chat, iliti po naški: čavrljanje  ;-)

          Radi mogućnosti makar elementarnog druženja - postavismo chat/čavrljanje na našem sajtu. Za sada je to koliko toliko u formi probnog balona te ćemo još videti koju će konačnu formu da dobije.

          Trenutne karakteristike čavrljanja kod nas bi bile sledeće.

  • Mogućnost 1) javnog čavrljanja ("Public Chatroom") i 2) čavrljanja sa pojedinačnim prisutnim korisnikom (iliti - jedan na jedan).
  • Mogućnost da se isključite iz čavrljanja (opcija <za sada u neprevedenom obliku> "Go idle"), i potom opet vratite u komunikaciju ("Go Online").
  • U sadašnjoj, trenutnoj varijanti - čavrljanje je dostupno na Naslovnoj strani (kako bi nadasve naše "Čavrljalo" ;-) bilo uočeno kao nova opcija na sajtu) i na stranicama: "Vaš(i) komentar(i)" i "Čavrljaonica". Razlog za ovo ograničenje je da ne bismo ipak bili nametljivi i da "smaramo" ljude kojima je ovo nepotrebno pri njihovoj pretrazi sajta, literature i sl. (U planu je možda ipak neko drugo rešenje, ali za sada neka bude ovako.) Inače, Čavrljalo se nalazi u dnu stranice (slično kao kod fejsbuka) kao prozorče na koje treba kliknuti da bi se pojavilo u svojoj punoj veličini.
  • U želji da što manje zavisimo od drugih nekih sajtova i firmi (tzv."Third-party Integration") - namerno nismo odabrali neka specifična rešenja, tako da možda to bude malo uticalo u nekim nijansama na perfekciju rada našeg "Čavrljala" (za sada je uočeno da ponekad zna da javi pogrešno kako neko nije prisutan <doduše za prisutnost je neophodno i da ste na gorepomenutim stranicama!>, no Vi sagovorniku "sunite" poruku i ona <koliko registrovasmo> stiže <ako je čovek stvarno prisutan - a za to je relevantniji blok "Ko je na sajtu" koji dodadosmo>,...).

         Čavrljalko nije savršen, ali neka za sada ostane ovako, a videćemo još u hodu šta ćemo i kako ćemo za dalje po tom pitanju.

 

          Elementarni "Formular ličnog kontakta"

          U želji da omogućimo i neko elementarno komuniciranje medju korisnicima, uz nama bitno očuvanje želje za privatnošću korisnika, odabrali smo i podesili sledeću opciju.

          Svi u Vašem nalogu možete sada da podesite da drugi mogu da Vas kontaktiraju preko jednostavnog obrasca (tzv. "formular ličnog kontakta") koji ostvaruje kontakt preko Vaših korisničkih naloga (tj.vidljivošću Vašeg korisničkog imena, a ne Vaše mejl adrese).

          Postupak funkcionisanja sistema u praksi je sledeći. Kada Vi druge kontaktirate na ovaj način - Vaša poruka sa Vašom mejl adresom biva prosleđena na mejl adresu korisnika kojeg želite da kontaktirate, bez da ste Vi kao pošiljalac u prilici da vidite njegovu mejl adresu. I obrnuto - kada Vas neko kontaktira prvi - on nema opciju da vidi Vašu mejl adresu sa kojom ste prijavljeni na našem sajtu - sve dok mu eventualno Vi ne odgovorite na poruku.

          Brinući o Vašoj privatnosti u smislu da možda neko ne želi da ga iko uopšte može kontaktirati na našem sajtu - podesili smo da Vam je svima ova opcija u startu isključena, pa ko želi da ga drugi mogu kontaktirati - mora sam da štiklira opciju za omogućavanje "Formulara ličnog kontakta" koju će naći na dnu podešavanja svoga naloga (i da potom te izmene podešavanja naloga obavezno sačuva!). U svakom momentu izbor tog podešavanja možete promeniti.

          Između ostalog zbog mogućnosti kolike tolike funkcionalnosti ovog sistema (u njegovoj trenutnoj verziji) - sa strane (bar za sada - možda ga ipak "šutnemo" kasnije ;-) standardno dole!?) ubacili smo blok sa informacijom ko je trenutno prisutan na sajtu (ako pak taj blok "ne možete očima da gledate" ;-))) - samo u podešavanjima Vašeg naloga - deštiklirajte njegovu vidljivost za Vas).

          Ako želite u ovoj formi da nekoga kontaktirate - kliknete na link sa njegovim imenom (u tom bloku "Ko je na sajtu", ili u komentarima) koji vas dalje vodi ka njegovom profilu (gde ćete videti sliku korisnika i dužinu njegovog članstva). Pod uslovom da je korisnik podesio mogućnost da mogu da ga kontaktiraju - tamo ćete naći i jezičak "Kontakt" na koji kliknete i pojaviće Vam se formular za unos poruke dotičnom korisniku.

          Znam da nije nešto posebno bajan/fascinantan način komunikacije, ali za sada (pogotovo dok nemam bar neku Vašu povratnu informaciju o eventualnom razvoju društvenog aspekta našeg sajta) ne bih još da se zalećemo sa nekim kompleksnijim sistemima (kompleksnije i standardnije privatne poruke na sajtu,...), pogotovo što trenutno pojedinima koje imam u vidu ipak nalazim neke zamerke, koje zahtevaju i neka dodatna ozbiljnija osmišljavanja i prilagođavanja. Stoga, za sada - iščekujemo (Vaše mišljenje) i tražimo i osmišljavamo dalje (odgovarajuća rešenja)! ;-)

 

          Omiljen sadržaj (bookmark)

          Od sada imate mogućnost takođe da neki sadržaj označite kao omiljen - sebi (da možete da mu se lako vratite po potrebi, da vidite njegovu eventualno izmenu,...) i drugima (kao Vašu preporuku), tako što ćete na pojedinoj stranici (članku, knjizi, anketi,...) - ispod teksta (ili ređe - iznad) kliknuti na link "Označite kao omiljeno" (ako se predomislite samo opet kliknete na tom mestu na sada promenjeni link - "Ukloni iz omiljenih").

          Spisak svih tih svojih omiljenih sadržaja (i njihove linkove) možete naći na svome nalogu u jezičku "Omiljeno". Imajte u vidu da je ovo javan (samo za registrovane korisnike!) sadržaj, tako da onaj ko ima link do Vašeg naloga (u sadašnjoj varijnti samo kroz pomenuto pojavljivanje Vašeg korisničkog imena u formi linka u bloku "Ko je na sajtu" i u komentarima), pored Vaše slike koju ste okačili (ili opšte perjanice koju Vam mi "prikačismo" ;-) ) i dužine koliko ste prijavljeni na naš sajt - sada može da vidi i Vaše omiljene sadržaje.

 

          Što se tiče tih nekih javnih objava na Vašem profilu, u planu je izrada i svojevrsne "izviđačke knjižice/karte" gde biste koliko želite i šta od ponuđenog želite - rekli nešto drugima o sebi kao izviđačima (koliko dugo, koje akcije, veštarstva,...), no, to već otom potom - korak po korak.

 

          Bitna napomena i nadasve drugarska izviđačka molba, koja se nadamo da je u suštini suvišna!

          Što se tiče komunikacije, kako bi ona opstala i čak nadamo se uznapredovala - MOLIMO VAS najiskrenije - da se svagda svi zajedno brinemo o kulturi, srdačnosti i dobronamernosti u komunikaciji! Nama kao domaćinima je to osnovni preduslov i prioritet (čak i po cenu uklanjanja mogućnosti komunikacije među korisnicima - pojedinačno ili globalno! - a što bi def. bila tuga i apsolutni promašaj priče o nekom našem izviđaštvu!!! :-( ), a nadamo se i molimo Vas da i Vi to - ne samo ispoštujete - nego da se upravo kao naši sa-domaćini starate o tome! Ako nema otvorenosti srca i osmeha za drugoga - ko smo i čemu smo?!!

          Oko bilo kakvih ne daj Bože problema po ovom pitanju - možete me uvek kontaktirati ovde>>.

          No, kao što rekosmo - verujemo da je ovo bilo nepotrebno i spominjati, prosto kao nešto što se podrazumeva! :-)

 

          Toliko za sada (u ovom javljanju :-) )! Ako bude bilo kakvih pitanja, nejasnoća, sugestija - od sada i mene lično možete kontaktirati na pomenuti način (putem formulara ličnog kontakta) - ovde>>. Što se tiče javnih komentara, predloga, razmišljanja na temu daljih planova za razvoj sajta - možete ostaviti i komentar ispod ovog teksta! U svakom slučaju - def. bismo Vam bili zahvalni za Vaše sugestije i predloge! :-)

          Svako Vam dobro svima! :-)

                    Vaš "Čovek veeiki sa puno perja na glavi" ;-))) zadužen za rad sajta,

                               iliti - Veliki poglavica sajta :-)

 

PS

         Što se pak tiče Vašeg potpisa/signature uz Vaš nalog (koji se objavljuje uz Vaše postavljene komentare) - mojom greškom - do sada ste to polje u podešavanjima Vašeg naloga mogli "samo bledo da gledate" :-/, pošto sam do pre neki dan bio prevideo da još nešto moram da podesim da bi to bilo i funkcionalno! :-( Taj problemčić i previd su uklonjeni, te je ta opcija od sada u funkciji!

          Izvinjavam se još jedared na ovome! :-/