PRIRUČNIK ZA SKAUTSKE VODNIKE od Williama Hillcourta (iz 1936.god.)

Naslovna strana za knjigu PRIRUČNIK ZA SKAUTSKE VODNIKE od Williama Hillcourta iz 1936.god.(uz intervencije priređivača - Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije)
Author: 
William Hillcourt (Boy Scouts of America); uz značajne priloge, ilustracije i intervencije u tekstu i našeg priređivača - Biblioteke Skautskog glasnika,tj.Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije (često je nemoguće naći granicu originala i tih intervencija)
Year: 
1936
Place Of Publication: 
Beograd
Body: 

          :-) Još jedan biser predratnog skautskog izdavaštva Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije i njihovog "Skautskog glasnika", koji imamo radost da podelimo sa vama na "Našem tavanu"!!! :-)

          Odmah u startu da naglasimo - u pitanju je delo koje najtoplije preporučujemo! :-)

          Priručnik je delo Williama Hillcourta iz američkog skautskog pokreta ("Boy Scouts of America"), tačnije prevod 5.izdanja (prvo izdanje je bilo 1929.god.) njegovog popularnog američkog priručnika, uz znatne intervencije i našeg priređivača. Nažalost, često je teško ili nemoguće razlučiti tačnu granicu između američkog originala i obilja domaćih intervencija, intervencija koje priručnik dodatno obogaćuju i prilagođavaju našim tadašnjim uslovima. Uz te intervencije priručnik prestaje da bude običan svedok kako to tamo "preko bare" "kod Amera" ;-) funkcioniše, već postaje aktuelni i primenljivi rukovođ u radu predvodnika naših skautskih jedinica.

          Uz detaljnu razradu funkcionisanja i kvaliteta/potencijala vodnog sistema funkcionisanja skautskih jedinica, u priručniku se susrećemo i sa razradom obuke za (tadašnje) skaute I, II i III reda; sa opisom karakteristika i lika skautskog vodnika; sa opisima načina predvođenja tj. uputstvima za rad sa mališanima (sjajni opisi i za današnje prosvetare - kako se izboriti sa raznim "Nemircima" ;-) , kako koji tip uključiti najbolje u rad, karakteristike onih mališana koji su "motor pokretač" u družini i kako ih najbolje angažovati,...). Nude se i detaljni saveti u vezi sa organizacijom i sprovođenjem raznih oblika taborovanja i izleta, uz obilje praktičnih uputstava vezanih za život u logoru, uz ilustracije raznih patenata,... Knjiga je i jedan opšti skautski priručnik sa znanjem iz orijentacije, topografije, signalizacije,... 

          Uz sve pomenuto, priručnik obiluje i uputstvima za sjajne i originalne ručne radove (i neke indijanske!), raznim igrama, te i drugim predlozima za aktivnosti koje bi trebale da razgale duh voda u njegovom svakodnevnom i javnom životu - u vidu šala, igrokaza, priredbi, ...

          Knjiga je između ostalog i/ili prvenstveno (kroz razne ilustracije, pojedine fotografije, tekst) i značajan istorijski svedok stanja, organizacije, duha, i sl. - predratnog skautizma u Kraljevini Jugoslaviji! U tom svom aspektu, za one koje to interesuje - mislim da će ovo biti priručnik kome će još kako tepati: "Maziću ga, paziću ga i zvaću ga Đole"!! ;-) :-D

          Ovo bi bio samo naš neki pokušaj kratkog uvođenja u skautsko mezimče :-), a def. preporuka da i sami "bacite" koji ozbiljniji pogled na knjigu! :-)

 

Downloaded 540 times