СКАУТСКИ ПРИРУЧНИК за III. ред (из 1939.)

Омот за приручник ''СКАУТСКИ ПРИРУЧНИК за III. ред'' из 1939.године
Author: 
Уредник Ђорђе Даљчев
Year: 
1939
Place Of Publication: 
Сомбор
Body: 

          Издање уредништва ''Југословенског скаута'' из 1939. год. у Сомбору, као прерада дела ''Кај зна скавт III.rеда'' (изд. Дравска скавтска жупа - Љубљана 1939.) и ''Скавт приправа за испит III.реда'' (Савска скавтска жупа - Загреб <оштећено место са наводом године издања, па само претпоставка да је такође у питању 1939.год.>).

          Књигу препоручујемо надасве јер је сведок једног времена из кога немамо много очуване скаутско-извиђачке литературе, а такође и за истраживање изворних корена извиђаштва са ових простора у којима још како можемо наћи материјала за реобнову и у садашњим условима! Као примарни пример, погледати рецимо морални кодекс који је тада присутан (да није не би био тако опипљиво описан!) и који се заступа, а који се описује на почетку књиге приликом тумачења скаутских завета и закона на стр. 9-18 (посебно 14-18)! Или да цитирамо (са стр.5) - скаутизам тада примарно жели да развије људе:

  • Здравог тела и крепког духа,
  • Широкогрудих и добра срца,
  • Јаке вере и спремних руку,
  • Људе несебичне,
  • Људе који имају чврсту вољу,
  • Људе од части и образа,
  • Људе који знају шта је дужност!

          Само дубоко поштовање, илити "риспект"! и позив за вечито и изнова преиспитивање и проверавање нашег (личног и извиђачког у свим јединицама) моралног "компаса" и приоритета којима тежимо у развоју личном и поверених нам генерација!

Јер што рече једна мудра личност (која - трагајте мало и сами! ;-) ), да је парафразирам: џаба нам (и управо је контрапродуктивно!) само пуњење главе младих људи и деце [у школи, породичном дому, Савезу,...] знањем и вештинама, ако се нисмо потрудили и да им (и надасве себи пре тога!) васпитамо срца! Срца су та која оријентишу умни човеков капацитет ка добру или злу, те ако изоставимо васпитавање срца, осећаја за част и образ, љубав и одговорност за ближње и заједницу, спремност за пожртвованост, скромност [а да се не лажемо и не заваравамо - још како знамо из искуства колико нам ова врлина често фали за наше здраве односе! ...], ... - човек ће тај свој умни капацитет по свом срцу уместо ка добру (сопственом, породичном, добру заједнице ближе и шире,...) усредсредити на различите облике зла, илити конкретније на различите облике егоцентризма (као основног дубљег корена зла ...), сујета, отимачине, мржње, ... И од хвале и радости достојне личности - имаћемо само карикатуре које ће подривати како себе (лепоту свога лика и личности) тако и заједницу и ближње! :-( Погледајмо само највеће тиране и злочинце кроз историју - то нису били глупи људи (овим не споримо њихово често лудило!)! - Оно што је њима фалило је срце и морална величина који би на прави пут управили и њихове умне капацитете, те потом и њихова дела!

          У том смислу и искрена препорука овог приручника за читање! :-)

Downloaded 250 times